In doorsnee betaalden huizenkopers afgelopen kwartaal 432.000 euro voor een nieuw stulpje. Dat is ruim 9 procent meer dan een jaar eerder.
Verder blijkt dat 55 procent van de huizen boven de vraagprijs is verkocht. Dat is fors meer dan de 31 procent van een jaar eerder. Gemiddeld is er 1,8 procent overboden.
Het aanhoudende tekort aan huizen speelt uiteraard een rol bij de stijgende prijzen. Maar ook de iets lagere hypotheekrente en de loonsverhogingen dragen bij aan een oververhitte woningmarkt. Het zorgt dat huizenkopers meer kunnen lenen en dus ook hoger kunnen bieden.
Ook het aantal transacties zit in de lift. Zo hebben in de eerste drie maanden van dit jaar 29.500 bestaande woningen een nieuwe eigenaar gekregen, iets meer dan het jaar ervoor. Ook zijn er zevenduizend nieuwbouwhuizen verkocht, wat zelfs een ruime verdubbeling betekende.
"Het eerste kwartaal van het jaar is traditioneel altijd wat rustiger qua verkopen en interesse. Toch zien we de druk op de woningmarkt weer verder oplopen", zegt makelaar Lana Gerssen, ook voorzitter van de NVM-vakgroep Wonen. "Onze leden merken dat meer kijkers op de woningen afkomen. Ook het aantal biedingen op een woning neemt toe."
Zo stonden eind maart 13.900 nieuwbouwhuizen te koop. Dat is 15 procent minder dan drie maanden eerder. Ook het aanbod van bestaande bouw is omlaaggegaan.
De zogeheten krapte-indicator staat dan ook op 2,4, wat betekent dat iedere huizenkoper kan kiezen uit 2,4 woningen. Ter verduidelijking: een evenwichtige markt kent een krapte-indicator tussen de 5 en 10.
Het krappe aanbod zorgt dat huizenprijzen weer flink stijgen, nadat ze tussen medio 2022 en 2023 juist waren gedaald. Dat kwam toen vooral door de hogere hypotheekrente. Het was een welkome afwisseling na ongekend harde prijsstijgingen in de jaren ervoor, waarin huizen soms binnen een jaar 20 procent duurder werden.
Inmiddels hebben de huizenprijzen de lijn omhoog weer ingezet. Al enkele kwartalen zijn de prijzen hoger dan een jaar eerder. De stijgingen zijn bovendien te zien bij alle typen: tussenwoningen, hoekhuizen, appartementen, 2-onder-1-kapwoningen en vrijstaande huizen.
Als oplossing voor de krapte kijkt de NVM vooral naar het vergroten van het aanbod: dus meer nieuwbouwhuizen, maar ook bijvoorbeeld meer omgebouwde kantoren of gesplitste woningen. Maar dat gaat niet zo makkelijk.
"Door alle voorwaarden en eisen zien we dat de ontwikkeling van nieuwbouw verstrikt raakt in een woud van regelgeving", aldus de makelaarsvereniging. "We roepen de overheid en financiële instellingen daarom op om de barrières weg te halen. De vraag is er. Nu het aanbod nog."
Bron : https://www.nu.nl/economie/6308571/stijgende-prijzen-en-volop-overbieden-gekte-op-woningmarkt-is-helemaal-terug.html